Wat zijn de oorzaken van tinnitus

Wanneer je lijdt aan tinnitus dan hoor je dus 24 uur per dag geluiden in je oor die er niet zijn. Misschien ben je weleens naar een discotheek of festival geweest en kwam je terug met gigantische piep of gesuis in je oor. Dat is nog geen tinnitus maar wel een teken dat je gehoorschade hebt opgelopen. In deze blog lees je alles over de oorzaken van tinnitus en hoe je tinnitus kunt voorkomen.

Untitled (600 × 400px) (3)

Hoe ontstaat tinnitus?

Tinnitus is een hele nare aandoening en die heeft heel veel impact op het leven van de persoon die aan tinnitus lijdt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende maatregelen treft om tinnitus te voorkomen. Tinnitus is namelijk gehoorschade en door zuinig op je oren te zijn en maatregelen te treffen kun je gehoorschade voorkomen.

De meest voorkomende oorzaak van tinnitus is te luide muziek en langdurige belasting. Dat hoef je dus echt niet alleen op een feestje op te lopen maar ook wanneer je bijvoorbeeld in de bouw werkt met harde geluiden of dol bent op motorcross kun je tinnitus oplopen. Zelfs stress is een grote trigger voor tinnitus.

Kan tinnitus behandeld worden?

Tinnitus kan wel behandeld worden maar in verreweg de meeste gevallen is de behandeling van tinnitus erop gericht om de klachten te verminderen en te leren omgaan met de tinnitus. Het nare van tinnitus is namelijk dat het in de meeste gevallen niet te genezen is. In slechts enkele gevallen kan tinnitus genezen. Maar de meeste gevallen zijn blijvend van aard.

De behandeling vindt dan ook meestal plaats in samenwerking met een psycholoog maar ook de KNO arts die meekijkt naar de gehoorfunctie en of hier eventueel nog winst te behalen is. Zo zijn er speciale oordoppen die de ruis in het gehoor een flink stuk kan verbeteren.

Untitled (600 × 400px) (4)
Untitled (600 × 400px) (5)

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals je hierboven hebt gelezen is het dus heel erg lastig om tinnitus te genezen, daarom is het ook zo belangrijk dat je alles op alles zet om tinnitus te voorkomen. Je kunt dit bereiken door je gehoor goed te beschermen wanneer je bijvoorbeeld naar een feestje gaat. Zorg er dan voor dat je gehoorbeschermers bij je hebt waardoor je het risico op gehoorbeschadiging afneemt.