Kan tinnitus genezen?

Tinnitus is een ontzettende vervelende kwaal waar steeds meer mensen aan lijden. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat er vroeger niet zoveel aandacht was voor het beschermen van het gehoor tijdens bijvoorbeeld festivals en feestjes. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor het voorkomen van gehoorschade en worden er bij festivals tegenwoordig ook oordopjes verkocht. En het is ook belangrijk dat er ingezet wordt op preventie van tinnitus. Kan tinnitus dan genezen? Dat lees je hier in deze blog

Untitled design (55)

Het ontstaan van tinnitus

Om te begrijpen of tinnitus wel of niet kan genezen is het eerst belangrijk om te weten wat tinnitus precies is en hoe dit ontstaat. Tinnitus is een ander woord voor oorsuizen, maar iemand die aan tinnitus lijdt hoeft niet alleen last te hebben van oorsuizen maar het kunnen ook schurende, schrapende en brommende geluiden zijn. Er zijn heel veel geluiden die bij tinnitus passen.

De behandeling van tinnitus

Omdat tinnitus in de meeste gevallen niet te genezen is legt men vaak de volle focus op het verminderen van de tinnitus klachten en het draagbaar maken. Men moet dus leren om de tinnitus klachten te accepteren en dat is natuurlijk niet zo gemakkelijk. Vaak is het een combinatie van praktische therapie en psychologische begeleiding.

De psycholoog kan samen met de patiënt kijken naar de impact van de tinnitus op het dagelijkse leven en hoe de focus op deze klachten verminderd kunnen worden. Ook bestaan er speciale oordopjes die de sensatie en beleving van de tinnitus een stuk minder kunnen maken. En dat is wel echt heel erg prettig!

Untitled design (56)
Untitled design (57)

Kan tinnitus genezen?

In de meeste gevallen is tinnitus helaas niet te genezen. Tinnitus ontstaat door gehoorschade, en de meeste gevallen van gehoorschade zijn permanent en niet tijdelijk. Daarom is het ook zo belangrijk om in te zetten op preventie van tinnitus. Voorkomen is dit geval zeer zeker het allerbelangrijkste omdat het risico groot is dat je niet meer van tinnitus geneest.

Maar er zijn gevallen waarbij tinnitus wel kan genezen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je tinnitus hebt gekregen door een verkoudheid, een bijholteontsteking of stress. In deze situaties is tinnitus vaak wel te genezen.