Projecten en nieuws

Stichting Gaby Olthuis Fonds doneert € 100.000 aan het Prinses Maxima Centrum

Stichting Gaby Olthuis Fonds ontvangt schenking van € 100.000 en doneert deze schenking aan het Prinses Maxima Centrum!

Op 1 januari 2018 is de Nationale Hoorstichting gefuseerd met Stichting Veiligheid.NL om zo de continuïteit van haar missie inhoudelijk en financieel te borgen. In het kader van deze fusie is besloten een deel van het vermogen van de Nationale Hoorstichting aan nader te bepalen projecten te schenken. Deze projecten moeten de gehoorzaak in brede zin dienen.
 Zodra het bestuur van de Stichting Gaby Olthuis Fonds hiervan op de hoogte was, heeft zij een subsidie aanvraag ingediend voor een onderzoek naar ‘Tinnitus gedurende en na kinderkankerbehandeling’. Dit onderzoek vindt plaats in het Prinses Maxima Centrum te Utrecht.

Wij waren blij verrast en zijn zeer verheugd dat dit subsidieverzoek is gehonoreerd voor een bedrag van € 100.000!
 Met dit geld steunen wij het onderzoek naar kinderen, die hun kanker overleven, maar wel in 40% van de gevallen aan hun genezing ernstige tinnitus overhouden. Mogelijk kan, op basis van de onderzoeksresultaten, de behandeling worden aangepast, zodat deze kinderen wel van hun kanker genezen, maar zonder daar tinnitus aan over te houden. De Stichting Gaby Olthuis Fonds voelt het als een eer dit onderzoek te kunnen steunen!

tinnitus fonds
Van links naar rechts:
Martine van Grotel, Marianne Schulpen, Annelot Meijer, Diana Monissen,
Joan van Baarle, Marry van den Heuvel-Eibrink, Eva Clemens, Maarten
Steemers, Hermance Collot d’Escury.

De week van het oorsuizen

De week van het oorsuizen
5 t/m 9 februari 2018

Uitgeverij Lucht BV en de Stichting Gaby Olthuis Fonds hebben een enquête onder jongeren over hun luistergedrag gehouden. Een kleine 4000 jongeren hebben de enquête ingevuld. Uit de resultaten blijkt o.a. dat 8,5% van de jongeren een blijvende piep in hun oren heeft en dat er nog weinig besef onder hen is dat hard geluid schade aan hun oren kan toebrengen.

Op vrijdag 2 februari is er een persbericht uitgegaan over deze enquête met als doel weer aandacht van de media te krijgen. Uiteindelijk is een uitnodiging voor Eva Jinek niet doorgegaan. Wel zijn er zeven radio interviews gegeven voor lokale omroepen en een interview voor de Noord-Hollandse en Zuid-Hollandse regiobladen. Dit interview verschijnt in maart in de zorgbijlage van deze bladen.

Tijdens de interviews was er veel aandacht voor het boek ‘Gevangen in geluid’ en voor de Stichting Gaby Olthuis Fonds. Een mooi resultaat.

Namens Stichting Gaby Olthuis Fonds,

Joan van Baarle

Het verhaal van Mente Wester

“Ik heb wel eens vaker hard geluid aangehoord, het zal wel goedkomen toch?” Fout! 

Het verhaal van Mente Wester

Eén keer ben ik vergeten mijn oordoppen mee te nemen: op vakantie naar Ibiza. Na een aantal mislukte pogingen om ter plaatse oordoppen te kopen dacht ik; “ik heb wel eens vaker hard geluid aangehoord, het zal wel goedkomen, toch?” Fout. De ochtend na een avond uit in de club was mijn linkeroor dof, in de rechter zat een piep. Het eerste wat ik deed was zoeken op Google: “beep in ears after going out” Al snel werd duidelijk dat het ging om tinnitus, en het zou niet meer weggaan. Ik was er kapot van.

Normaal deed ik altijd al oordopjes in bij festivals en luide gelegenheden. Als gezin dat veel bezig is met muziek kreeg ik dat al van klein af aan in mijn oren geknoopt. Ik wist echter niet dat ook één avondje uitgaan zonder gehoorbescherming al funest kon zijn.

Toen ik samen met een vriend in september 2016 zonder oordoppen voor de deur van de club stond, wist ik wel dat het niet goed zou zijn voor mijn oren. Maar, ik was ook wel eens eerder naar een feestje geweest met harde muziek, zonder dat ik oordoppen bij me had, en zonder na afloop last van mijn gehoor te hebben. “Volgende keer niet meer vergeten”, dacht ik toen, en ik heb me er verder die avond weinig zorgen meer over gemaakt.

De volgende ochtend was mijn linkeroor dof, en in de rechter hoorde ik een piep. De dofheid bij links was de volgende morgen gelukkig verdwenen, maar de piep is nooit meer weggegaan. Mijn oren zijn ook extra gevoelig voor hard geluid, dit heet hyperacusis. Opeens deden dingen als een zaal vol klappende mensen of borden stapelen al pijn aan mijn oren.

Helaas is het niet mogelijk met de huidige technologie en wetenschap om gehoorschade te genezen. Daarom is het extra belangrijk om je oren te beschermen, ook als je al gehoorschade hebt opgelopen. Ik heb begin 2017 oordoppen op maat laten maken, met vlakke filters, zodat het geluid niet vervormd wordt (alle tonen worden gelijk gedempt). Zo kan ik mezelf beschermen terwijl ik nog steeds even goed kan genieten van muziek wanneer deze te hard staat.

Ongeveer 15% van jongeren heeft tegenwoordig last van gehoorschade door blootstelling aan te hard geluid, en dat worden er steeds meer. De enige oplossing is voorkomen, want genezen gaat niet. Daarom probeer ik met de kennis die ik heb zoveel mogelijk mensen, en vooral jongeren, te informeren en voor te lichten over gehoorschade als gevolg van blootstelling aan te hard geluid. Want gehoorschade, dat wil ik niemand toewensen. En ik weet vrij zeker dat als iedereen een tijdje zou ervaren wat de gevolgen kunnen zijn van gehoorschade, dat zij dan net zo voorzichtig met hun gehoor om zouden gaan.

Bron: Nationale Hoorstichting

Verslag voetbal voor Steven

Voetbal voor Steven

Op 13 mei 2017 heeft er een benefietwedstrijd plaatgevonden bij
voetbalvereniging Apollo ‘69 te ‘s- Gravenpolder (Zeeland).

Deze wedstrijd stond in het teken van Steven Vos die op 12-jarige
leeftijd door een herpesvirus in zijn gehoorgang een ernstige vorm van
tinnitus/hyperacusis opliep.

Zei je Steven, dan zei je voetbal. Hij wist van de meeste spelers wereldwijd de namen,
hun prestaties, heden en verleden en was een groot Ajax-fan. Zelf voetbalde Steven met volle overgave bij Apollo ‘69 totdat hij ziek werd. Steven heeft zijn leven beëindigd op 16 jarige leeftijd.

De opbrengst van deze “wedstrijd” gaat naar de Stichting Gaby Olthuis Fonds, teneinde meer onderzoek te bewerkstelligen naar tinnitus/hyperacusis.

tinnitus

Verslag 13 mei 2017 Herdenkingswedstrijd voor Steven en tinnitus

Door Els Vrugt, moeder van Steven

Toevalligerwijze kwam ik tegelijk met Joan, de moeder van Gaby, aan op het parkeerterrein bij de voetbalvereniging. Wij waren hier samen voor onze dappere kinderen, samen om meer bekendheid te geven aan tinnitus en wat voor enorme gevolgen tinnitus kan hebben.

Zoals de verslaggevers en vooral de  ‘stoere voetbalmensen’ ons tegemoet traden was hartverwarmend. Zij waren belangstellend, begripvol en toonden zich betrokken bij Steven en ook bij Gaby’s geschiedenis.

Vrijwel direct na onze komst stapten de mensen binnen van SBS Hart van Nederland en Omroep Zeeland. De “reporters” gingen de voetbalvrienden van Steven opzoeken en camera en precieze locatie uittesten en opstellen. Joan en ik hadden even tijd voor een praatje met enkele mensen van de vereniging en om de herdenkingstafel in te richten. Ontroering was er bij het uitpakken van de kaarsjes met Stevens foto en die van Gaby voor op de tafel met ook Stevens laatste teamfoto.

Totdat de wedstrijd begon werd ik in beslag genomen door interviews met SBS en omroep Zeeland waarin ik me voorgenomen had het over mij heen te laten komen en gewoon mezelf te zijn. Deze media aandacht was geregeld door de initiatiefnemer van deze dag, mijn neef Jordy Vrugt.

Bij het begin van de wedstrijd en opkomst van de 2 voetbalteams was er muziek, een voorwoord van de voorzitter van de jeugdafdeling van Apollo en een indrukwekkende minuut stilte. De dreigende luchten met regenwolken, boven ons, dreven over tijdens de wedstrijd.. Tijdens de minuut stilte stond ik in de Duck-out met kippenvel en gedachten aan deze plek waar Steven met zoveel plezier en enthousiasme voetbalde toen hij nog gezond was en alles kon. Na de aftrap, door mij gedaan, kon het spel beginnen.

Iedereen, jong, oud, spelers en toeschouwers genoten zichtbaar van deze mooie spannende wedstrijd,  op deze liefdevolle dag!

Na de wedstrijd was het tijd voor het uitreiken van de herdenkingsmedailles die ik had laten maken voor de spelers van beide teams. Ik besloot met onderstaande woorden omdat het zomaar Stevens woorden geweest hadden kunnen zijn.

Als de morgen zonder mij begint

denk dan niet dat we ver van elkaar zijn

Want elke keer als je aan mij denkt

ben ik hier, in je hart

En zo is het, Steven leeft voort in vele harten, dat was voor mij geweldig om te zien en te voelen. Een dag met een gouden randje!

Meer zien? Klik hier voor het item op Hart van Nederland en hier voor het item op Omroep Zeeland.